Uppdrag granskning

Många överförmyndare sköter inte sitt uppdrag så bra som de borde - och det här har drabbat Sanna. Hennes arv efter pappan, som omkom i samband med Estonia-olyckan, försvann.


Uppdrag granskning

Efter olyckan betalade försäkringsbolag ut över 500.000 kronor till hans enda dotter - och eftersom Sannas mamma inte kunde ta hand om dottern så fick en överförmyndare ansvar för arvet tills Sanna blev vuxen. Men sedan uppdagades sanningen - av de 509.400 kronorna fanns det bara 77 öre kvar på kontot.

Mamman tog ut pengarna
Det var mamman som under åren tagit ut pengarna - utan att överförmyndaren ifrågasatt om pengarna verkligen gick till Sanna.

-Det gick väl till privata skulder, som inte hade med Sanna att göra, säger mamman.

SVT:s Uppdrag granskning har gått igenom länsstyrelsernas kontroll över landets överförmyndare de senaste två åren - och i fyra av 10 fall hittades felaktigheter. Och det är stora skillnader mellan hur kommunerna sköter uppgiften att förvalta andras pengar.

-Det finns de som kan lagstiftningen utan och innan och är ambitiösa. Och de finns överförmyndare som saknar kompetens och tar det hela med en klackspark, säger Lars Schill, jurist på länsstyrelsen i Västra Götaland.


*-*Upptäckte en sak när jag såg programet Det är inspelat i Lilla Perstorp hehe *-*


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback