Orkar inte just nu

Nej jag orkar inte blogga så mycket just nu ska ta och skriva av mig lite om hur det varit nu den senaste veckan så fort min laptop har kommit.... har även lite bilder då med från jul mm

Har inte förståt det här med att skriva av sig på lunar... vist att man har all rätt att skriva vad man tycker och tänker det gör ju jag här men lunar av alla ställen??
gjorde men ju när man var yngre... Men kanske e det så att vi vill inte bli vuxna utan kroppen blir vuxen men inte sinet?

Har inget emot någon Nej inte ens dej Nilla har inte varit oväns med dig men du verkar tro det av någon andledning men sånt e livet vill du tro att jag e oväns med dig tro det men så e det tyvärr inte så det dramat kan lägga ner :-)
Ibland känns livet som om man vore i ett glamour avsnit hehe men gör det hela bara mer spänande....!!!

Älskar alla mina Tjej vänner trots all drama vi skappar i varandras liv ibland hehe.....
Linda - Nilla - Madde - Elin - Jennifer - Vicky - Hanne - Marina - Majvi - Jänni

Ber om ursäkt om jag glömde någon...! :-)


Har fått en hel del nya vänner känns helt underbart har varit ensam nästan halva mitt liv och bara försökt att överleva varje dag!!
Har alltis haft svårt att låta någon komma för nära inpå mitt liv då mina 3första bästa vänner dog...

~~~~Jaquline~~~~

~~~~Jimmy ~~~~

~~~~Sara~~~~

Har inte glömt er!!! RIP!

Julafton imorn

Ja då va det äntligen jul imorn :-)
 Har handlat och packat in alla julklappar ...
Lite julbak blev det även idag uschhh att jag orkar hålla på hehe....
håller nu på att städa för fulla muggar väntar på daniel ska komma med borden och lite annat till dukningen ....

Tror nog barnen blir glad för julklapparna imorn fast tror inte saga fattar det där med tomten än men jamie gör det vill jag lovar han springer och tittar på julklapparna under grannen och säger HOHO ,,,,

Blir en liten utlänsk tomte imorn får se hur det går men blir nog jätte bra tror jag !

Klockan 12 börjar vi med vårat julfirande imorn så kommer nog en blogg dagen efter :-)

Tills dess GOD JUL Önskar Familjen Dertner!!!

Hypremesis

Just det hittade ett forum här om dagen där det finns fler som har som jag när dom är gravid var lite kul att kunna dela med sig om vad man själv var med om när man var gravid utan att någon inte lyssnar eller tror man överdriver....
Tänkte dela med mig om lite fakta jag tyckte själv var väldigt beskrivande om hur det e när man har Hyperemesis!

-Jag gick ner 18kg med Jamie och 23kg med Saga och räknas som en av dom som haft den mest alvarliga Hyperemesis man kan ha!




Faktiskt så finns en ganska bra sammanställning på engelska på wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperemesis_gravidarum

En hemmagjort svensk översättning kommer här:

Hyperemesis gravidarum (HG) (Från grekiskansk hyper och latinskans emesis och gravida; betyder "överdriven kräkning av gravid kvinna") är en allvarlig form av morgonillamående, med ihållande, våldsamt graviditetsrelaterat illamående och/eller kräkningar som förhindrar adekvat upptag av mat och vätska.

Hyperemesis anses vara en ovanlig graviditetskomplikation men eftersom illamående och kräkningar är vanligt förekommande vid graviditet så finns det ingen skarp gräns mellan vanligt morgonillamående och hyperemesis. Man räknar med att cirka 0,3-2% av alla gravida kvinnor drabbas av hyperemesis.

Symtom

När fallet av HG är allvarligt och/eller otillräckligt behandlat kan det leda till:
· Att man förlorar 5% eller mer av sin kroppsvikt
· Dehydrering och ketos
· Brist på näringsämnen i kroppen
· Metabola inbalanser
· Svårighet att klara av dagliga aktiviteter.
Vissa kvinnor med HG förlorar så mycket som 20% av sin kroppsvikt. Många som drabbats av HG är extremt känsliga för lukter i omgivningen och vissa dofter kan förrvärra symtomen. Detta kallas hyperolfaktion. Ptyalism, eller hypersalivation, är ett annat symtom som vissa upplever.

Jämfört med morgonillamående så brukar HG debutera tidigare i graviditeten och pågå betydligt längde. De flesta kvinnor som drabbats av morgonillamående upplever att illamåendet försvinner nästan helt i början av andra trimestern medan vissa HG drabbade kvinnor har kvar alla symtom ända fram till förlossningen.

Morgonillamående
· Du går förmodligen inte ner i vikt alls
· Illamåendet och kräkningarna stör inte din möjlighet att äta och dricka tillräckligt under dagen.
· Du kräks sällan och illamåendet kommer och går men är inte allvarligt. Det kan orsaka obehag och att man känner sig eländig.
· Förändringar i kost och/eller livsstil är tillräckligt för att få dig att må bättre.
· Typiskt försvinner symtomen efter första trimestern men man kan känna ett lätt obehag under resten av graviditeten.
· Du kommer att kunna jobba och sköta vardagsaktiviteter som vanligt.

Hyperemesis gravidarium
· Du förlorar minst 5% av din kroppsvikt
· Illamåendet och kräkningarna leder till att du knappt kan äta något och att du blir dehydrerad om du inte går behandling. · Du kräks ofta och kan kräkas galla eller blod om du inte behandlas. Illamåendet är ofta moderat till kraftigt och konstant.
· Du kommer förmodligen behöva vätska intrevenöst och/eller mediciner för att minska kräkningarna.
· Vanligtvis mår du lite bättre runt mitten av graviditen, men du kan fortsätta att må illa och kräkas tills förlossningen.
· Du kommer förmodligen inte kunna arbeta under veckor eller månader och kan behöva hjälp för att ta hand om dig själv.

Komplikationer

För kvinnan:
Om HG är otillräckligt behandlat kan det leda till njursvikt, central pontin myelinolys (myelinskador på nervcellerna), koagulopati (problem för blodet att koagulera), atrofi, Mallory-Weiss syndrom (sår i matstrupe och eller magsäck som blöder när de utsätts för tryck t ex vid kräkning), hypoglykemi, gulsot, malnutrition, Wernickes encefalopati (hjärnsjukdom orsakad av vitamin B1-brist), emfysem, rabdomyolys (nedbrytning av muskler), dekontionering, mjältskador och vasospasmer i storhjärnans artärer. Depression är en vanlig sekundär komplikation av HG.

Man tror att Charlotte Brontë dog på grund av HG.

De allvarliga och ibland dödliga HG-komplikationerna kan nästan alltid undvikas genom aggressiv behandling.

För fostret:
Det har inte gjorts några långtidsuppföljningsstuder på barn födda av hyperemesiskvinnor. Det verkar som om barn födda av hyperemesiskvinnor inte löper någon större risk för komplikationer eller missbildningar än övriga barn. Dock har nya studier indikerat att långvarig stress, dehydrering och malnutrition under graviditeten kan öka risken för att barnet drabbas av kroniska sjukdomar som t ex diabetes eller hjärtsjukdomar senare i livet. Detta understryker det viktiga i att behandla hyperemesis på ett adekvat sätt.

Behandling (obs, detta gäller i Storbritannien, översättarens kommentar)

På grund av risken för allvarlig dehydrering och andra komplikationer brukar HG behandlas akut. Behandlingen kan inkludera antiemetisk medicin och intravenös rehydrering. Om medicinering och iv-hydrering inte räcker till kan näringshjälp behövas.

Det kan vara svårt att behandla HG eftersom alla kvinnor inte svarar på behandlingen. Strategier för okomplicerat morgonillamående som t ex kostråd och att äta innan man stiger upp på morgonen kan vara till någon hjälp men det är icke troligt att dessa kan lösa problemen på egen hand. Det finns bevis för att ingefära kan vara effektivt vid behandling av graviditetsrelaterat illamående. Dock är ingefära generellt utan effekt på kvinnor med HG.

IV-hydrering

IV-hydrering inkluderar elektrolyter som man får brist av vid frekventa kräkningar. Man bör också tillsätta vitamin B1 (thiamin) för att minska risken för Wernickes encefalopai. Kroppens reserver av A-och B vitaminer är tömda inom två veckor så om malnutrionen fortsätter måste man utvärdera om man behöver sätta in behandling för detta.
Dessutom bör mineralinivåerna monitoreras och ersättas, speciellt viktigt är natrium och kalium.
Efter iv-hydrering kan patienterna normalt sett fortsätta med små, lätta måltider. Efter rehydrering bör behandlingen koncentrera sig på att hålla symtomen i schack så att normalt intag av föda tillåts.

Medicinering
Ingen medicinering anses vara helt riskfri vid användning under graviditet. Dock finns ett flertal preparat som används vid behandling av HG och som anses vara säkra.

Första stycket i Wikipediatexten är helt irrelevant för Sverige varför jag inte översatt denna. I nedanstående text har jag översatt läkemedlen till de Svenska namnen och lagt till några namn på läkemedel jag vet används.

Antiemetiska läkemedel, speciellt ondansetron (Zofran) är effektiva hos många kvinnor. Den största nackdelen med Zofran är att medlet är extremt dyrt. I allvarliga fall av HG så kan en Zofranpump vara mer effektiv än tabletter.
Metoklopramid (Primperan) används ibland som tillägg till andra antiemetiska läkemedel. Dock har den en någon större risk för sidoeffekter. Andra läkemedel som används för att behandla HG äre Marinol (finns ej i Sverige, möjligen som licens), kortikosteroider and antihistaminer (t ex Lergigan och Postafen).

Näring
Kvinnor som inte svarar på behandling med iv-rehydrering och medicinering kan komma att kräva näring. Patienterna kan få antingen parenteral näring (intravenöst oftast vi a en PICC-line kateter eller en CVK) eller enteral näring (via en sond).

Kompletterande eller alternativ behandling.

Vissa kvinnor med HG kan få symtomen dämpade av alternativ medicin som t ex kiropraktik, homeopati, akupunktur eller "energy psychology".

Det finns antydningar till att medicinal marijuana skulle kunna hjälpa. Det används ofta för behandling av illamående och för att öka appetiten hos kemoterapipatienter. Dock har man inte mycket information om hur cannabis påverkar fostret även om inga studier hittills visat några allvarliga biverkningar.

Orsak
Vad som orsakar HG är okänt. De främsta teorierna spekulerar i att det skulle vara en reaktion på hormonförändringarna under graviditeten. Speciellt tror man att HG kan bero på ökade nivåer av beta HCG (Humant Chorionic Gonadotropin) på grund av att det är mer vanligt i flerfödslar och vid druvbörd.
Andra teorier pekar ut höga östrogennivåer (vilket också kan orsaka hypersaliviation), minskad mag-tarmmotilitet, immunsvar på korionvilli (de fransar på yttre fosterhinnan som tillsammans med fosterhinnor och navelsträng bildar fosterdelen av moderkakan) som går in i moderns blodbana eller ett immunsvar på det "främmande" fostret.

Historiskt sett har HG skyllts på ett psykologiskt tillstånd hos den gravida kvinnan. Sjukvården trodde att det var en reaktion på en oönskad graviditet eller något annat emotionellt eller psykologiskt problem. Dne här teorin har förkastats, men tyvärr uttrycker viss vårdpersonal forfarande den här åsikten och misslyckas med att ge patienterna den vård de behöver.

Stödja kvinnor med en HG-graviditet

Det är viktigt att kvinnor får en tidig och aggressiv behandling under graviditeten. Detta kan minska risken för komlikationer. Eftersom depression ofta är en sekundär komplikation av HG kan emotionellt stöd och ibland även terapi vara bra. Det är dock viktigt att kvinnan inte blir stigmatiserad av påståenden om att sjukdomen kan bero på psykologiska problem.
För en mer detaljerad lista över överlevnads- och stöd information, gå gärna in på http://www.helpher.org./

Singstar kväll imorn

Glömde helt bort det ska ha lite singstar kväll imorn med några vänner samt min sis JÄNNI älskar dig gumman
blir Harry Potter för hela slanten på lördag kväll ju!!!

Trött

Ont fan i hel kroppen var och julhandlade igår blev lite fattigare....
men nu e alla julklappar klara - Skönt -

Även ont i min hand som jag brände mig på i förr går :( snyft kommer har ett stort ärr där för alltid...

Orkar knapt tänka på vad jag ska skriva..... just det

Fick flytta fram middagen med elin och fredrik då ungarna hade blivit lite sjuka så nu e det den 2Jan som gäller!! LÄNGTAR!!

Även den 3Jan e man uppbokad men med min älskade Hanne :-) Blir lite party party den kvällen och killarna och barnen blir det väl lite tv tittande och spelande....

***Jennifer vi hoppas Båda två gumman !!! *** 

Och Angelina fick en lite pojk Grattis !!!!

Bad Time

Saga & Jamie Badar Tillsammans för första gången :-)




Snart Fredag

Snart fredag vilket innebär att jag får träffa ELIN!!!! Ska bli så kul har inte träffats på 2år :( men nu e det dax igen yay!!

Saga var på 9månaders kontrol och allt var tipp topp så klart!
Träffade på marina och barnen på familjenshus och jamie och alex härjade som vanligt ju.....

Tycker inte om vänner som försvinner för man får olika intressen helt plötslig *snyft* Saknar dig ju Gumman var ju vi 2 som kunde prate med varandra om allt och träffades varje dag .... Bara en AKT?? Saknar dig ju !!!!

GuitarHero Bara så underbar reklam


Mina små liv

För er som inte vet hur mina husdjur ser ut så kommer det här...

Tova 2år



Cleo snart 1år




Padwig snart 1år




Titti 6månader


Mission Christmas Songs


Alesha Dixon - The Boy Does Nothing


Telefon hela morgonen

Varit flitig vid telefonen idag ring skatteverket om mitt skattebesked - ringt Bm - Ringt körskolan och bokat tid till handledarkurs till mamma och daniel YAY ska äntligen få börja köra snart hehe Längtar alla papper och allt e väl klart tills nästa år bra sätt att börja året....!!!!!

Daniel och jag satt lite och kollade på ny bil hmmm men man ska ju ha pengar till det med...!

Har även städat av köket vilket egentligen e daniels jobb men jag e snäll ibland plus jag går ju hemma så har jag tid gör jag det......

Den 12e e det nu som gäller usch va jag längtar var ju evigheter sen.... ska träffa Elin då och henne gubbe hehe!!
Får se vad jag bjuder på för god mat ingen fisk och ingen fågel uch va man ska vara kräsen då!! hehe nej lungt ju har en hel del recept att välja mellan ....
vet inte om jag berättat att jag håller på med en lite kokbok jaja får se hur det blir med det är ju ur usel på att skriva ner hur jag gjorde plus är en blanding mellan Gordon och Jamie - Gordons petighet när det gäller hur det ska smaka och se ut men Jamies slarvighet med mått hehe bra blaning!! 

2009!

2Saker jag ser fram emot inför år 2009!

The sims3 Kommer släppas den 14/2








Harry Potter and the half-blood prince 17/7






Bloggar jag själv läser!

Tänkte dela med av dom bloggar jag läser varje dag

* Egoina : Helt sanslöst rolig blogg
* Angelina: Rolig ung mamma från byn
* Elin : Gammal barndoms kompis
* Emma: Även en rolig ung mamma från byn
* Zandra: Trevlig tjej jag tyvärr inte träffar så ofta
* Maria: Gammal skolkamrat
* Emma: En av min mans gamla kompisars fru 

Nytt utseende

Är verkligen urkass på att fixa utseendet på min blogg och tid tar det men så här blev resultatet vad tycks????

Gammal film av jamie som dansar


Tänkte dela med mig av én video från saga

första gången hon kryper och jag fick med det på film

Bara älskar bara denna låten


Tisdag

idag blir det en tur till vetrinären med lilla titti
vet.besiktning samt chipning & sprutor!!

annars händer inget idag?!